Mistrovství Evropy masters v silovém trojboji 2023 - fotogalerie, reportáž
[15. 07. 2023 12:45:23]
Mistrovství Evropy masters v silovém trojboji 2023 - fotogalerie, reportáž

Ve dnech 5. – 9. července 2023 se v Parkhotelu v Plzni uskutečnilo Mistrovství Evropy masters v silovém trojboji v podpůrném vybavení.

Pořadatelem s pověřením evropské federace byl Český svaz silového trojboje, který historicky uspořádal nejvíce evropských šampionátů pro veterány. Trojbojaři tedy jeli do známé destinace.

Pojďme si shrnout, jak celý šampionát probíhal.

Pořádání soutěže se v praxi zhostila část výkonného výboru a pracovní pověřená skupina z řad členů svazu. Šampionátu se zúčastnili trojbojaři ze 17 evropských zemí.

 

 

Den 1

Jednalo se o první evropskou soutěž pod novým prezidentem EPF Bjornem Astadem. Hned ráno velmi netradičně proběhl technický mítink soutěže, který obvykle je zařazen v harmonogramu večer před zahájením šampionátu. Po poledním opening ceremony a úvodní řečí v podání předsedy ČSST Miroslavem Vackem a sekretářem ČSST Zdeňkem Tuháčkem se začalo soutěžit.

První soutěžní den se na platformě představil Josef Ptáček (M4 do 93 kg). Ten obsadil ve své váhové kategorii druhé místo.

Den 2

Druhý soutěžní den byl početně mnohem rozmanitější. V dopolední části v ženách M2 startovala Petra Mlejnková a Věra Fišerová. Petra v kategorii zacinkala, když ve váhovce do 57 kg skončila stříbrná. Věra v sedmdesátšestce obsadila čtvrté místo.

Uprostřed tohoto dne se stala velká událost, neboť za celoživotní přínos pro evropskou federaci byl oceněn Jiří Hofírek (článek zde).

V odpolední části se dařilo Zoltánu Kanátovi, který v kategorii M3 zvítězil absolutně, čímž si připsal další úspěch ve své bohaté kariéře. Zoltán navíc ve dřepu (285 kg) a trojboji (780 kg) překonal světový rekord. Aby toho nebylo málo, tak v mrtvém tahu (277,5 kg) překonal rekord evropský. Šesté místo ve své váhové kategorii (M3 -93 kg) obsadil Aleš Vrzák.

Během druhého soutěžní dne se mimo jiné podařilo Jiřímu Práškovi úspěšně složit zkoušky na mezinárodního rozhodčího.

Den 3

Třetí soutěžní den Českou republiku reprezentoval pouze jeden sportovec, a to Martin Turek. Zkušený matador cinkl ve dřepu (bronz) a benčpresu (stříbro). V trojboji skončil na šestém místě.

Tento den úspěšně složil zkoušky na mezinárodní rozhodčí i Petr Lahoda. Český svaz silového trojboje má tedy k dnešnímu dni 8 mezinárodních rozhodčích.

Den 4

Čtvrtý den byl z pohledu počtu reprezentantů nejplodnější. Dvakrát byla též slyšet česká hymna. Nejprve s přehledem sedmdesátčtyřku v M1 ovládl Tomáš Lacko. S ještě větším náskokem se mistrem Evropy stal Karel Rada v kategorii M2 do 105 kg. Karel se dokonce ve dřepu pokoušel o světový rekord. Ten však byl nad jeho síly. Medaili, a to stříbrnou, ještě tentýž den získal Jan Pinc (M2 +120 kg). Předposlední den se na platformě v Plzni představili dále Jan Heto (5. místo), Luboš Rada (6. místo) a Václav Patočka (nezapsal).

Ocenění se česká výprava dočkala i v rámci hodnocení národů. V mužích M2 obsadila druhé místo.

Den 5

Poslední den startovali dva čeští zástupci. Oba v kategorii M1 do 120 kg. Stanislav Macák obsadil osmé místo. Za ním devátý skončil Robert Černovský.

Evropský šampionát byl zakončen tradičním banketem. Na něm byl Miroslav Vacek oceněn evropskou federací za skvěle uspořádaný šampionát a za svou dlouhodobou činnost obdržel kromě tradiční plakety též kravatu se symboly exekutivy EPF. V hierarchii kravat v rámci evropské federace se jedná o nejvyšší statut.

VV ČSST děkuje celému organizačnímu týmu za bezchybnou organizaci a nasazení. Sportovcům blahopřeje k výkonům a děkuje za reprezentaci České republiky.

Sportovci kategorie masters se možná dalšího evropského mistrovství v Plzni dočkají v roce 2025.

 

Foto: Michaela Pustková

Zpět...